Så får en mäklare betalt – vi förklarar hur det funkar

Om du befinner dig på marknaden och ska köpa eller sälja en bostad samarbetar du sannolikt med en mäklare. Denne hjälper dig genom processen och får betalt för sitt arbete genom en slags provision. Han eller hon tar ut ett arvode som baseras på en viss procent av köpeskillingen.

Exakt hur mycket pengar en fastighetsmäklare tjänar per år beror på flera olika faktorer. Några exempel på sådana är:

  • hur många fastighetsaffärer de mäklar
  • vilken provision de drar in
  • hur mycket av provisionen de får behålla av sin arbetsgivare.

Vad är ett normalt mäklararvode?

En mäklare får som sagt ett arvode i form av en andel av köpeskillingen. Procentuellt sett sträcker sig ett normalt mäklararvode från ungefär 1 % till runt 3 %. Arvodet är generellt sett lite lägre ju högre pris bostaden betingar. Beroende på hur stor den slutgiltiga köpeskillingen blir kan alltså arvodet sträcka sig från cirka 35 000 kr för en bostad värd 1 500 000 kr till ungefär 120 000 kr om bostaden är värd över 7 miljoner kr.

Enligt sajten mäklararvode.se är snittarvodet följande för olika typer av bostäder:

  • bostadsrätt: 52 659 kr
  • villa: 74 915 kr
  • radhus eller parhus: 77 015 kr.

Har mäklare en provisionsbaserad lön eller hur fungerar det?

Det finns ett fåtal mäklare som har en fast lön, men majoriteten av alla yrkesmän och -kvinnor inom denna yrkeskår har inte en fast månadslön. De kompenseras istället genom en provisionsbaserad lön som baseras på hur många försäljningar av bostäder de gör varje månad. Även den provision som de drar inte till mäklarfirman genom sina försäljningar påverkar förstås lönen. Ibland kan lönen också bestå av en fast del och en rörlig del – detta är en fråga som avgörs genom förhandling mellan arbetstagaren och arbetsgivaren.

De allra flesta fastighetsmäklare tjänar pengar genom det arvode som de genererar via sina bostadsförsäljningar. Arvodet fördelas sedan mellan mäklarfirman och den enskilde fastighetsmäklaren. Detta utifrån det avtal som de bägge parterna har med varandra. Därmed behöver du inte oroa dig för att din fastighetsmäklare ska ha en fast månadslön och därmed vara “mätt” – han eller hon kommer istället vara hungrig och försöka göra en bra affär!

Lämna en kommentar