Så väljer du färg när du ska måla exteriören

Så väljer du färg när du ska måla exteriören

Ett nytt lager färg kan göra mycket när det kommer till att ge ditt hus ett vackrare yttre. Genom att måla exteriören kan du därför göra din bostad mer inbjudande och samtidigt potentiellt sett öka värdet på fastigheten. Men det är lättare sagt än gjort att hitta rätt bland den färg som finns på dagens marknad. Det krävs nämligen mer än att bara plocka upp en färgkarta och välja det första bästa alternativet.

Du vill istället försöka ta hänsyn till en rad olika faktorer när du gör ditt val. Så vad bör du då tänka på när du ska välja färg till exteriören? Läs vidare så delar vi nedan med oss av våra bästa tips kring detta som kan hjälpa dig på traven!

3 faktorer att ha i åtanke när du ska välja färg till exteriören

Våra bästa tips när det kommer till färgval är att ta hänsyn till följande faktorer:

  • Väderförhållandena. Du bör göra ditt färgval utifrån de väderförhållanden som råder i det område där du bor. Du kanske bor i landets sydligare delar, där luftfuktigheten är högre? Då bör du välja en färg som motverkar beväxning av svartmögel och andra påväxter. Dessutom finns det även färger som kan stå emot solens UV-strålar väl respektive produkter som har förmågan att expandera och dra sig samman utan att spricka eller flagna.
  • Ytskiktet. Ytskiktet är en annan viktig faktor som du bör ta hänsyn till. Ytan kan bestå av olika material, däribland tegel, trä och metall. Alla de olika materialen har sina egna, unika förutsättningar och krav när det kommer till färgval. Till exempel bör du välja en träfärg om ytskiktet är av trä – en sådan kan andas och förebygga fukt. Men en yta av metall behöver istället en färg som ger ett skydd mot rost. Om du känner dig osäker bör du gärna rådgöra med en expert.
  • Priset och budgeten. Sist men inte minst bör du också göra ditt val utifrån din budget och priserna på de olika produkterna. Det kan kanske vara lockande att välja det allra billigaste alternativet, men du får ofta vad du betalar för. Dessutom står själva färgen generellt sett för en ganska liten del av kostnaden för att måla om ett hus.

Lämna en kommentar