En hundlatrin för park kan motverka nedskräpning

Hundbajs som inte plockas upp utan istället tillåts ligga kvar på marken är ett problem på flera olika sätt. Till exempel riskerar det att fastna under dina skor vilket får skornas sulor att bli kletiga och lukta illa. Men detta är faktiskt inte det enda problemet med att inte plocka upp hundbajset. Läs vidare så berättar vi varför ni bör införskaffa en hundlatrin för park och därmed uppmuntra parkens besökare att plocka upp bajset!

Därför är en hundlatrin för park viktig för att få hundägare att plocka upp

Som redan har nämnts finns det flera problem med hundbajs som inte plockas upp. Till att börja med är det en ren olägenhet för parkens besökare i allmänhet och i synnerhet dem som har oturen att trampa i det. Faktum är dock att problemets omfattning är betydligt större och bredare än så. Till exempel innefattar problemen även att:

 • Parkens besökare trampar i hundbajset. Det är otrevligt för parkens besökare att behöva trampa i hundbajs när de rör sig i parken. Det är dock lätt att stävja detta problem åtminstone i hög utsträckning. Allt ni behöver göra är att placera ut en hundlatrin för park på lämpligt ställe i parken. Genom att göra detta uppmuntrar ni hundägare att plocka upp efter sina hundar.
 • Hundbajset kan förorena bäckar, floder och sjöar. Visste du att hundbajs innehåller fosfor och kväve? Så ligger det i alla fall till och dessa bägge ämnen kan bidra till att förorena vattendrag genom att tömma dessa på syre. Därmed får fiskar och andra vattenlevande djur svårt att överleva i sin naturliga miljö. Dessutom frodas gärna skadliga alger av hundbajset och växer sig till ett allt större problem.
 • Det innehåller skadliga parasiter, virus och bakterier. Även bakterier, virus och parasiter som orsakar sjukdomar hos oss människor finns i hundbajset. Till exempel kan det finnas salmonellabakterier och ringmask i bajset. Dessa är ett problem för såväl oss människor som för djurlivet i parken. Därför är det viktigt att försöka stävja nedskräpningen med hundbajs genom att montera en hundlatrin för park i parken och uppmana hundägarna att plocka upp.

En walk in closet är precis vad du behöver ha i ditt sovrum

Är du en av alla svenskar som har mängder av kläder hemma? Fortsätter du att hela tiden köpa nya klädesplagg som du sedan stoppar in i din redan fullproppade garderob? Har du svårt att hitta de plagg som du vill ha när du vill bära dem? Då bör du skaffa en walk in closet!

Spara tid samt slipp krånglet med klädhängare och galgar

Detta är lösningen på alla dina problem med förvaringen och hanteringen av kläder. Denna garderob som du kan gå in i bör ligga i direkt anslutning till ditt sovrum. Du kan ju föreställa dig själv hur du går rakt in i denna klädkammare för att hämta den klänning eller det par byxor som du vill bära. Detta utan att behöva krångla med klädhängare och galgar som håller på att gå sönder på grund av att de är överbelamrade.

Den tid som du faktiskt sparar på att ha en walk in closet gör att investeringen är väl värd sin kostnad. Men det finns såklart även många andra fördelar utöver en ren tidsbesparing. Läs vidare så kikar vi närmare på dessa!

3 anledningar att skaffa walk in closet i anslutning till sovrummet

De stora anledningarna till att använda en walk in closet som en lösning på dina klädproblem är att lösningen:

 • Är väldigt praktisk. Denna stora och öppna klädkammare kan förändra din vardag genom att låta dig organisera dina kläder på ett betydligt bättre sätt. Detta innebär att du slipper stressa lika mycket när du ska klä på dig på morgonen. Dessutom ger den en lyxig känsla och mer omfattande förvaringsmöjligheter.
 • Skyddar dina kläder. En garderob är som bekant ett väldigt begränsat utrymme där dina kläder är instängda tätt tillsammans. En mer rymlig klädkammare ger ett bättre luftflöde och förhindrar därmed att dina kläder drabbas av mögel eller andra problem. På så vis skyddar den dina kläder såväl som motverkar dålig lukt.
 • Kan vara kostnadseffektiv. Du kanske tror att denna lösning är väldigt dyr? Då blir du förmodligen förvånad när du inser att den ofta är billigare än många alternativa lösningar!

Städfirma i Göteborg – varför är vissa så populära?

När du letar efter en tjänst i närheten av dig är det vanligt att använda en karttjänst – du kan då direkt se var tjänsteföretag som sverigeco.se har sin bas och vad de har för recensioner. Du ser även annan matnyttig information, så som telefonnummer, adress och öppettider. En sökning på ”Städfirma Göteborg” ger ett stort antal träffar när vi gör en sökning på en populär karttjänst.

Många av de firmor som kommer i toppen får mycket goda omdömen av sina kunder. Främst är det följande som rosas:

 • Professionalitet
 • Flexibilitet
 • Noggrannhet

Syftet med texten är undersökande och inga företagsnamn kommer att nämnas.

Städfirma i Göteborg – allt som glimmar är inte guld

Fler än en städfirma i Göteborg har fått högsta möjliga betyg av användarna som lämnat omdömen på karttjänsten. Det gäller dock att vara vaksam på antalet omdömen som det samlade betyget baserar sig på. Jämför ett företag som har högsta möjliga betyg baserat på tre omdömen, med ett företag som har 4,6 av 5 i betyg baserat på 150 omdömen. Givetvis går det enklare att dra slutsatser av den senare firmans omdömen än den förra.

Detsamma gäller om det omvända förhållandet råder. Om du hittar en städfirma i Göteborg som du tycker verkar bra, men som kanske har låga betyg, bör du också titta på antalet omdömen. Är det bara ett par stycken som kommenterat, så är det kanske bättre att fråga firman direkt om referenser istället. Det är svårt att gardera sig helt och hållet dock – risken finns alltid att du inte blir nöjd med en tjänst du beställer.

Vad folk letar efter i en städfirma

Av recensionerna att döma tycks många värdera själva utförandet av städningen väldigt högt. Många av de firmor som har högt betyg får också omdömen som berättar uppskattande om exempelvis ”perfekta” eller ”fläckfria” resultat.

Primärt är det kanske kvaliteten och utförandet som värderas högst. Men utan ett trevligt bemötande och god service är det nog svårt att få sin kundbas att växa.

Anlitas för flera olika typer av städning

De mest omtyckta firmorna anlitas för flera olika typer av städhjälp.
En signatur skriver att han var så imponerad av städhjälpens arbete på hans jobb, att han bestämde sig för att börja anlita dem privat. Återigen visar det på hur ett gott utförande kan göra firmorna mer populära – och därmed växa.

Så får en mäklare betalt – vi förklarar hur det funkar

Om du befinner dig på marknaden och ska köpa eller sälja en bostad samarbetar du sannolikt med en mäklare. Denne hjälper dig genom processen och får betalt för sitt arbete genom en slags provision. Han eller hon tar ut ett arvode som baseras på en viss procent av köpeskillingen.

Exakt hur mycket pengar en fastighetsmäklare tjänar per år beror på flera olika faktorer. Några exempel på sådana är:

 • hur många fastighetsaffärer de mäklar
 • vilken provision de drar in
 • hur mycket av provisionen de får behålla av sin arbetsgivare.

Vad är ett normalt mäklararvode?

En mäklare får som sagt ett arvode i form av en andel av köpeskillingen. Procentuellt sett sträcker sig ett normalt mäklararvode från ungefär 1 % till runt 3 %. Arvodet är generellt sett lite lägre ju högre pris bostaden betingar. Beroende på hur stor den slutgiltiga köpeskillingen blir kan alltså arvodet sträcka sig från cirka 35 000 kr för en bostad värd 1 500 000 kr till ungefär 120 000 kr om bostaden är värd över 7 miljoner kr.

Enligt sajten mäklararvode.se är snittarvodet följande för olika typer av bostäder:

 • bostadsrätt: 52 659 kr
 • villa: 74 915 kr
 • radhus eller parhus: 77 015 kr.

Har mäklare en provisionsbaserad lön eller hur fungerar det?

Det finns ett fåtal mäklare som har en fast lön, men majoriteten av alla yrkesmän och -kvinnor inom denna yrkeskår har inte en fast månadslön. De kompenseras istället genom en provisionsbaserad lön som baseras på hur många försäljningar av bostäder de gör varje månad. Även den provision som de drar inte till mäklarfirman genom sina försäljningar påverkar förstås lönen. Ibland kan lönen också bestå av en fast del och en rörlig del – detta är en fråga som avgörs genom förhandling mellan arbetstagaren och arbetsgivaren.

De allra flesta fastighetsmäklare tjänar pengar genom det arvode som de genererar via sina bostadsförsäljningar. Arvodet fördelas sedan mellan mäklarfirman och den enskilde fastighetsmäklaren. Detta utifrån det avtal som de bägge parterna har med varandra. Därmed behöver du inte oroa dig för att din fastighetsmäklare ska ha en fast månadslön och därmed vara “mätt” – han eller hon kommer istället vara hungrig och försöka göra en bra affär!

Bygga bastu utomhus – Att tänka på

Bastu utomhus

Om du funderar på att bygga bastu utomhus, istället för inomhus, finns vissa lagar och regler att förhålla sig till. Dessutom finns alltid en säkerhetsaspekt.

Bastustuga – Kan räknas som attefallshus

Det är vanligt att bygga bastu utomhus i form av en bastustuga. Det kan vara en liten stuga, eller en rund liggandes tunna. Är det en fast byggnation, som därmed inte enkelt kan flyttas, klassas det som byggnad. Det är sedan storleken som avgör vilka regler som gäller.

Friggebod

På en tomt får ett fritt antal friggebodar ställas upp. Däremot får totala ytan av dessa inte uppgå till mer än 15 kvadratmeter. Måttet upp till nocken får inte heller vara mer än 3,0 meter. För att undvika ansökning om bygglov eller byggansökan kan därmed en mindre bastumodell väljas. Så länge som man håller sig inom kraven för friggebod krävs inte bygglov.

Om alternativet med friggebod väljs gäller däremot fortfarande regeln om att byggnaden inte får ställas mindre än 4,5 meter från tomtgränsen. Om så önskas behövs ett granneintyg som därmed godkänner detta. Även om grannen skulle flytta, och någon annan flyttar in, gäller tidigare granneintyg.

Attefallshus

Det bekvämaste är att bygga bastu utomhus i form av att attefallshus. Detta utifrån att ett attefallshus får vara större än en friggebod. Dess totala yta får vara 25 kvadratmeter vilket räcker gott och väl till både ombytesdel, dusch och bastu. Dessa får även inredas som permanentbostad – vilket inte friggebodar får göras.

I likhet med friggebodar får flera byggnader ställas upp. I detta fall är det alltså den totala ytan som maximalt får vara 25 kvadratmeter. Maxhöjden, upp till nocken, är 4 meter.

Om du väljer att bygga bastu utomhus som attefallshus kommer detta klassas som ”komplementbyggnad” vilket alltså skiljer sig mot om en permanentbostad byggs då det i detta fall kallas för ”komplementbostadshus”. Vissa skillnader finns därmed i byggnadsregler.

För ett attefallshus krävs bygganmälan innan arbetet påbörjas. Om arbetet påbörjas innan en godkänd bygganmälan kan kommunen kräva att byggnaden rivs. Detta alltså även om anmälan senare beviljas.

Bygga bastu utomhus – Behoven!

Innan du väljer att bygga bastu utomhus är alltså första steget att avgöra om det ska byggas en friggebod eller ett attefallshus. Detta utifrån att olika byggnadsregler gäller. Sedan finns en rad andra frågor att ta ställning till:

 • Ska du bygga själv eller anlita snickare?
 • Var ska bastun stå?
 • Ska den vara flyttbar?
 • El- eller vedeldat aggregat?
 • Hur stor behöver den vara?

Så kan du enkelt hitta hantverkare till ditt projekt

Ska du utföra en renovering därhemma? I sådana fall kan du behöva hjälp med att hitta hantverkare till projektet. Detta kan dock vara lättare sagt än gjort och du kan därmed behöva lite hjälp på traven.

För de flesta husägare är det nämligen inte själva renoveringsprojektet som är den stora mödan. Problemet är istället att få tag i rätt kompetens för att få jobbet utfört på ett bra sätt. Detta gäller oavsett om du har tänkt montera nya köksskåp, slå ner en vägg eller lägga ett nytt golv. Alla dessa uppgifter är i själva verket ganska enkla och rättframma jämfört med mödan att hitta hantverkare som kan hjälpa dig från start till mål.

Har du svårigheter att hitta rätt kompetens till ditt renoveringsprojekt? Läs då vidare så ska vi tipsa om hur du kan få tag på denna och förverkliga ditt projekt!

Hitta hantverkare snabbt och enkelt på följande sätt

Du har säkert hört skräckhistorier om hur hantverkare har rivit köket hos någon bekant till dig men aldrig återvänt för att göra klart jobbet? Historier som dessa är väldigt tråkiga då mardrömsprojekt som dessa ofta kostar betydligt mer i slutändan än det ursprungliga estimatet.

Även med skickliga yrkesmän kan en renovering av hemmet vara väldigt stressande och kostsam samt bjuda på obehagliga överraskningar. Kanske är golvbrädorna ruttna när de blottas i samband med att golvet ska läggas om. Eller så är elsladdarna i fastigheten dragna på ett farligt sätt. Det finns mycket som går fel och det är därför viktigt att hitta rätt kompetens för jobbet.

För att hitta hantverkare som verkligen kan yrket och kan göra ett riktigt bra jobb bör du:

 • Var medveten om, och tydlig med, vad du vill få gjort innan du tar in offerter.
 • Be vänner, släktingar och bekanta om tips på bra hantverksfirmor.
 • Ta in offerter från åtminstone en handfull företag.
 • Läs omdömen om de olika företag som lämnar offerter.
 • Ha realistiska förhoppningar om tidsåtgång, pris och andra faktorer.
 • Fråga vilka delar av projektet som kommer att läggas ut till underentreprenörer.
 • Skriv ett detaljerat avtal där det framgång precis vad som ska göras, till vilken kostnad och under vilken tidsperiod etc.

3 saker att tänka på innan en städfirma i Stockholm anlitas

Anlita städfirma i Stockholm? Då finns flera saker som är bra att tänka på – inte minst att det finns många aktörer att välja bland. Firmorna är många och det finns både dyra, billiga, erfarna och nya. Ett exempel är ishine.se som är en av flera städfirmor i Stockholm. Nedan följer några tips på saker att tänka och kolla närmare på innan en städfirma anlitas.

Vilka tjänster finns att tillgå?

Att hitta en städfirma i Stockholm är inte särskilt svårt – det finns som sagt många firmor i branschen. Det som däremot kan vara svårt är att välja en av dessa och en första sak att fundera på är vilken typ av tjänst som önskas. Några vanliga tjänster är följande:

 • Hemstädning – En hemstädning är en enklare städtjänst men kanske även den mest populära. Ett exempel med hemstädning från en större städfirma i Stockholm visar att tjänsten innefattar dammtorkning, dammsugning och våttorkning. Kök och badrum dammas och torkas – tjänsten kan kort och gott liknas vid en vanlig vardagsstädning.
 • Storstädning – En storstädning är grundligare än en hemstädning, tar normalt sett lite längre tid och kostar därmed lite mer.
 • Flyttstädning – Flyttstädning sker i regel i en bostad som är helt tömd på möbler och tillhörigheter och innebär en grundlig rengöring av alltifrån kök och badrum till sov, – och vardagsrum.

Dom flesta städfirmorna i Stockholm erbjuder flera olika städtjänster och här kan det framför allt vara värt att kolla vad som ingår i dom olika tjänsterna.

Anlita en städfirma i Stockholm till rätt pris

Den som funderar på att anlita en städfirma i Stockholm bör tänka på att priserna kan se olika ut mellan dom många aktörerna. Ett tips här är att inte välja varken den dyraste eller den billigaste. Jämför priser, hitta ett ungefärligt medelpris och välj någon av dom firmor som ligger därikring prismässigt.

Jämför och kontrollera olika firmor

Det är inte bara priset som bör jämföras för den som letar efter en städfirma – det finns även andra saker värda att kolla upp. Detta framför allt för att hitta en seriös firma som lever upp till önskemål och krav och en sak att kolla på är därför omdömen och referenser. Sådana kan hjälpa till att skapa en uppfattning kring olika företag och hur dom arbetar, samt om tidigare kunder varit nöjda eller inte.

Välj fastighetsboxar med högsta säkerhetsklass

En fastighetsbox är idag mer eller mindre en nödvändighet att ha i flerfamiljshus. Boxar av detta slag har många fördelar gentemot brevinkast och andra lösningar. Därför blir de allt vanligare och kan ofta hittas i anslutning till entrén i fastigheter med flertalet lägenheter. Men varför ska man som fastighetsägare införskaffa fastighetsboxar med högsta säkerhetsklass? Räcker det inte med att investera i vilken box som helst?

Som du säkert förstår av rubriken till denna artikel har vi en tydlig åsikt i denna fråga. Den åsikten är att du bör välja en box med högre säkerhetsklass när du gör en sådan här investering. För varför skulle du välja ett sämre alternativ när det finns bättre sådana att tillgå? Men om du ändå känner dig osäker bör du läsa vidare och låta dig övertygas av vår linje i frågan!

Därför bör du investera i fastighetsboxar med högsta säkerhetsklass

När du som fastighetsägare ska investera i sådana här boxar vill du såklart välja fastighetsboxar med högsta säkerhetsklass. Detta då de är godkända för att användas utomhus och anses vara lämpliga för detta. Vad det innebär i praktiken är bland annat att de har ett lager av rostskydd som är extra tjockt. Dessutom är de skyddade mot nederbörd av olika slag. De ska även kunna stå emot inbrottsförsök på ett bättre sätt.

Fördelarna med säkrare boxar

I takt med att det blir allt vanligare med centralt placerade boxar för postutdelning dyker allt fler modeller upp på marknaden. Men fastighetsboxar med högsta säkerhetsklass är alltid att föredra framför andra boxar. Anledningarna till dessa är flera, bland annat dessa:

 • De är säkrare och tryggare. Du behöver inte känna dig bekymrad över postutdelningen när du placerar säkra och trygga boxar i ditt flerfamiljshus. Dessa är nämligen beprövade och har en design som gör att de är säkrare än andra varianter. De klarar bland annat av att stå emot vädrets makter bättre och är dessutom mer inbrottssäkra.
 • Du bör inte låta vädret påverka boxarnas integritet. Har du tänkt ställa dina nya fastighetsboxar utomhus, utanför ett flerfamiljshus? Då bör du inte låta vädrets makter påverka deras integritet. Genom att välja postboxar med en högre säkerhetsklass kan du göra dem mer väderbeständiga.

Så kan takbehandling genomföras

Takbehandling innebär att ett tak rengörs från mossa, andra växter och smuts men även att det behandlas så att risken för återkomst av dessa problem ska minimeras. Det kan exempelvis ske på följande sätt:

Takbehandling – Från tvätt till målning

 • Tvätt och rengöring
  Det första steget är att rengöra taket ordentligt. Det innebär att inte enbart mossa och växter tas bort utan även att porer från mossan verkligen försvinner från taket. Vanligtvis använder hantverkarna högtrycksmaskiner som är specialanpassade för detta ändamål. Det finns företag som använder kemikalier men många klarar arbetet med enbart högtryckstvätt med kallt vatten.
 • Kontroll och reparation
  När nu taket är rengjort blir det lättare att se vilka eventuella behov det finns kring reparation. Kanske behöver bara någon enstaka takpanna bytas ut – eller så krävs att vindskivor, stuprännor m.m. renoveras.
 • Grundmålning
  När rengöring och renovering nu är genomförd kan takbehandling ske för att ”försegla taket”. När grundmålning genomförs kommer målarfärgen sprayas på taket och därmed tränga in i även mycket små skrymslen. Det är detta som gör att växter har betydligt mindre möjlighet att börja gro. Vid takbehandling är grundmålning det viktigaste för att skapa förutsättningar för att taket ska hållas rent framöver.
 • Vaxbehandling
  Ytbehandling, även kallad vaxbehandling, är sista steget vid takbehandling. Nu blandas färg och vax för att skapa ett extra skydd med en slitstark, fräsch och hållbar färg.

(Behandling av taket kan även ske på andra sätt. Det finns flera arbetsmetoder som företagen i Sverige använder. Vilken metod som är bäst beror framförallt på material på taket samt vilket behov som finns gällande rengöring och behandling)

Minska risk för framtida takbehandling

För att hålla taket rent och fint – samt minska behovet av framtida takbehandling kan:

 • Träd placeras längre från taket
  Om grenar och löv faller direkt ner på taket kommer rengöring behöva göras betydligt oftare.
 • Rengöring regelbundet
  Det krävs inte någon grundlig rengöring utan bara att taket borstas av eller spolas av för att inte smutsen på lång sikt ska fastna.
 • Inspektera regelbundet
  En årlig inspektion av allt från takpannor till stuprör och hängrännor bör ske. Att vattnet verkligen rinner bort från taket, via stuprör är viktig för att varken tak, väggar eller grund ska påverkas negativt. Vid osäkerhet kan en hantverkare anlitas som granskar hela byggnationen.

Därför är kamerabevakning effektivt

När företagslarm beställs från ett larmbolag ingår nästan allt övervakningskameror som kan användas inomhus eller utomhus. Med kamerabevakning ökar nämligen säkerheten effektivt – både för de anställda och företagets egendom.

Kamerabevakning utomhus – Minskar risken

Med kameror monterade utomhus minskar risken för både skadegörelse, sabotage och inbrott. Det handlar delvis om att de personer som tar sig in på området blir filmade och därmed lättare kan identifieras. Men även andra orsaker finns till den ökade säkerheten.

 • Kameror och skyltar påvisar bevakning
  Företag som har kamerabevakning monterar generellt upp skyltar på väggar, stängsel och grindar att bevakning finns. Det kan därmed avskräcka personer som vid spontana tillfällen tänker ta sig in på området.
 • Rörelsesensorer kan aktivera larmet
  Skulle någon ändå ta sig in kan rörelsedetektorer aktivera larmet. Ett larm som innebär att de som har ansvar för larmet kan se vad som händer i den tillhörande appen. Via appen går det även att prata med inkräktarna via högtalarsystemet som finns inbyggt i de mer avancerade bevakningssystemet. Dessutom kan videomaterialet bli tillgängligt för larmoperatörerna. På detta sätt kan därmed ett inbrott upptäckas – innan det helt har genomförts.

Kamerabevakning inomhus – Rätt åtgärd

De flesta företag har däremot enbart kamerabevakning inomhus. Kameror som bevakar allt från korridorer och entréer till öppna ytor. Vid inbrott, eller om en anställd trycker på överfallslarmet, kommer larmet aktiveras och videomaterialet direkt visas upp för larmoperatörerna. De agerar direkt efter vad de ser. Är det brand kan väktare och brandkår skickas till platsen, är det överfall är det istället polis och väktare.

Att ha kamerabevakning inomhus innebär därmed att rätt åtgärd kan sättas in snabbt så fort som larmet aktiveras – oavsett orsak.

Kopplat till app dygnet runt

Det är väldigt vanligt att företagslarm och hemlarm har en app som kan användas för att nå flera funktioner inom larmet. Det kan vara att larmet kan slås på / slås av eller tillfälliga koder skapas. Dessutom är det möjligt att direkt se vad de olika kamerorna i hemmet/lokalen filmar oavsett om larm har skett eller inte.

De som har tillgång till larmet kan därmed, när som helst, gå in i appen och se vad deras kamerabevakning filmar. Via samma app är det nämligen möjligt att växla mellan de olika kamerorna som är sammankopplade.