Så väljer du rätt villaförsäkring utifrån ditt behov

Ett hem är så mycket mer än enbart en byggnad som du bor i. Det är en trygg tillflyktsort där du kan dra dig undan när du känner för att göra detta. Det är också en plats där minnen skapas och en plats där du känner dig trygg. Det är här som en villaförsäkring kommer in i bilden – du vill försäkra din villa för att skydda den. Men för att välja den rätta försäkringen kan du behöva anstränga dig lite grann. Läs vidare så berättar vi mer!

Dessa 4 saker bör du tänka på när du väljer villaförsäkring

När du ska teckna en villaförsäkring bör du vidta följande åtgärder:

 • Förstå grunderna. Innan du dyker huvudstupa ner i det utbud av försäkringar som finns på marknaden behöver du förstå grunderna. Vad vi menar med detta är att det är viktigt att förstå vad en sådan här försäkring är och vad den vanligtvis täcker. Generellt sett täcker den din bostads fysiska struktur, de personliga tillhörigheter som förvaras i hemmet samt vissa andra saker. Men läs på för att försäkra dig om att du har en grundläggande förståelse för vad den täcker.
 • Utvärdera ditt behov. Ta reda på vad du behöver skydda när det kommer till ditt hem. Utvärdera ditt behov genom att ta hänsyn till värdet på din bostad och dina tillhörigheter. Fundera även på var ditt hem är beläget och hur detta påverkar ditt behov av en bra villaförsäkring. Riskerar du att drabbas av vissa specifika händelser, såsom översvämningar eller liknande? En helt vanlig försäkring kanske inte täcker en översvämning, så se i sådana fall till att stärka ditt skydd.
 • Bunta ihop din försäkring med andra försäkringar. Många försäkringsbolag erbjuder dig som kund en rabatt om du samlar flera olika försäkringar hos dem. Det kan till exempel röra sig om en fordonsförsäkring, djurförsäkring eller andra försäkringar som du buntar ihop med försäkringen av din bostad. Genom att göra detta kan du ofta spara en hel del pengar på lite sikt.
 • Revidera årligen. Ditt försäkringsbehov kan förändras över tid. Därför bör du årligen revidera ditt behov för att utvärdera huruvida det har förändrats.

Rengöring av kyltorn är nödvändigt inom flera olika sektorer

Underhåll och rengöring av kyltorn är en viktig åtgärd för att säkerställa optimal prestanda och effektivitet. Detta samtidigt som man minskar risken för hälsoproblem och även förlänger utrustningens livslängd. Som tur är finns det aktörer på marknaden som erbjuder en innovativ rengöringsmetod. Därmed kan ni som företag välja att anlita dem för att effektivt ta bort smuts och föroreningar samt bekämpa legionellabakterier.

I den här artikeln kommer vi att titta på olika sektorer och verksamheter som kan ha nytta av denna typ av tjänster. Läs vidare för att ta del av denna information!

3 typer av fastigheter som erfordrar regelbunden rengöring av kyltorn

Det finns flera olika typer av fastigheter som kan ha stor användning för denna typ av tjänst. Några exempel på dessa är:

 • Kommersiella fastigheter. Kommersiella fastigheter såsom kontorsfastigheter, köpcentrum, gallerior och flygplatser är några exempel på fastigheter där det är viktigt med rengöring av kyltorn. Rengöringen spelar där en viktig roll för att hålla temperaturen behaglig för de anställda och besökarna. Så om ditt företag äger och förvaltar denna typ av fastigheter kan ni vara i behov av dessa tjänster.
 • Industriella anläggningar. I olika industrier, såsom livsmedelsproduktion, kemisk industri och farmaceutisk tillverkning, är det viktigt att hålla produkter och processer vid rätt temperatur. Här används kyltornen för att upprätthålla optimala temperaturförhållanden och förhindra skador på känsliga produkter. Med hjälp av regelbunden rengöring av kyltorn kan man undvika att smuts, mögel och alger ansamlas i dessa. Därmed förebygger man att sådana besvär påverkar kylningen och produkternas kvalitet.
 • Offentliga byggnader och institutioner. Skolor, sjukhus, hotell och andra offentliga byggnader är också i behov av denna typ av tjänst. Eftersom dessa platser har många människor som vistas där dagligen är det viktigt att säkerställa en hälsosam inomhusmiljö. Detta kan man göra genom att bekämpa föroreningar och minska risken för spridning av luftburna sjukdomar, inklusive legionella.

Om ditt företag arbetar med att äga och drifta någon av ovan nämnda fastigheter bör ni med andra ord ta er en ordentlig funderare. Kanske finns det en aktör ute på marknaden som kan tillhandahålla en innovativ och bra tjänst inom detta område?

Så väljer du färg när du ska måla exteriören

Ett nytt lager färg kan göra mycket när det kommer till att ge ditt hus ett vackrare yttre. Genom att måla exteriören kan du därför göra din bostad mer inbjudande och samtidigt potentiellt sett öka värdet på fastigheten. Men det är lättare sagt än gjort att hitta rätt bland den färg som finns på dagens marknad. Det krävs nämligen mer än att bara plocka upp en färgkarta och välja det första bästa alternativet.

Du vill istället försöka ta hänsyn till en rad olika faktorer när du gör ditt val. Så vad bör du då tänka på när du ska välja färg till exteriören? Läs vidare så delar vi nedan med oss av våra bästa tips kring detta som kan hjälpa dig på traven!

3 faktorer att ha i åtanke när du ska välja färg till exteriören

Våra bästa tips när det kommer till färgval är att ta hänsyn till följande faktorer:

 • Väderförhållandena. Du bör göra ditt färgval utifrån de väderförhållanden som råder i det område där du bor. Du kanske bor i landets sydligare delar, där luftfuktigheten är högre? Då bör du välja en färg som motverkar beväxning av svartmögel och andra påväxter. Dessutom finns det även färger som kan stå emot solens UV-strålar väl respektive produkter som har förmågan att expandera och dra sig samman utan att spricka eller flagna.
 • Ytskiktet. Ytskiktet är en annan viktig faktor som du bör ta hänsyn till. Ytan kan bestå av olika material, däribland tegel, trä och metall. Alla de olika materialen har sina egna, unika förutsättningar och krav när det kommer till färgval. Till exempel bör du välja en träfärg om ytskiktet är av trä – en sådan kan andas och förebygga fukt. Men en yta av metall behöver istället en färg som ger ett skydd mot rost. Om du känner dig osäker bör du gärna rådgöra med en expert.
 • Priset och budgeten. Sist men inte minst bör du också göra ditt val utifrån din budget och priserna på de olika produkterna. Det kan kanske vara lockande att välja det allra billigaste alternativet, men du får ofta vad du betalar för. Dessutom står själva färgen generellt sett för en ganska liten del av kostnaden för att måla om ett hus.

Välj rätt företag inom takvård i Uppsala och Stockholm

Det finns många företag som utför taktvätt och takvård i Uppsala och Stockholm. Men det är inte bara att boka första bästa leverantör av denna typ av tjänster då dessa kan variera en hel del i kvalitet. Därför bör du börja med att göra ett urval och företag och sedan försöka sålla agnarna från vetet. Detta för att försäkra dig om att du begränsar ditt urval till att enbart innehålla de allra bästa leverantörerna av dessa tjänster i ditt närområde.

I denna artikel berättar vi vad du bör tänka på när du gör ditt urval. Läs vidare för att få bra tips som kan spara dig en hel del möda, besvär och pengar!

Att tänka på vad gäller takvård i Uppsala och Stockholm

När du överväger att anlita ett företag som utför takvård i Uppsala och Stockholm bör du tänka på att:

 • Jämföra priser mellan olika företag. När du väljer ett företag som sysslar med takrengöring är det viktigt att jämföra priser för att få bästa möjliga värde. Be om att få skriftliga kostnadsförslag från flera företag och jämför vad som ingår i deras tjänster. Tänk på att det billigaste alternativet inte alltid är det bästa – kvalitet och erfarenhet är också viktiga faktorer att överväga.
 • Be om skriftliga kostnadsförslag och tidsramar. För att undvika överraskningar när det gäller kostnader och tidsramar bör du be om skriftliga kostnadsförslag och tidsramar från takrengöringsföretaget. Dessa bör inkludera en detaljerad beskrivning av de tjänster som kommer att utföras, den totala kostnaden och den förväntade tidsramen för projektet. Att göra detta hjälper dig att undvika missförstånd och ger dig en tydlig bild av vad du kan förvänta dig.
 • Ta hänsyn till eventuella garantier eller underhållsplaner som erbjuds. När du jämför företag som håller på med takrengöring bör du kontrollera om de erbjuder garantier för sitt arbete eller någon form av underhållsplan. En garanti kan ge dig trygghet om att företaget står bakom kvaliteten på sitt arbete medan en underhållsplan kan hjälpa dig att hålla ditt tak i gott skick på lång sikt. Dessa faktorer kan påverka den totala kostnaden för projektet och bör övervägas när du fattar ditt beslut.

En hundlatrin för park kan motverka nedskräpning

Hundbajs som inte plockas upp utan istället tillåts ligga kvar på marken är ett problem på flera olika sätt. Till exempel riskerar det att fastna under dina skor vilket får skornas sulor att bli kletiga och lukta illa. Men detta är faktiskt inte det enda problemet med att inte plocka upp hundbajset. Läs vidare så berättar vi varför ni bör införskaffa en hundlatrin för park och därmed uppmuntra parkens besökare att plocka upp bajset!

Därför är en hundlatrin för park viktig för att få hundägare att plocka upp

Som redan har nämnts finns det flera problem med hundbajs som inte plockas upp. Till att börja med är det en ren olägenhet för parkens besökare i allmänhet och i synnerhet dem som har oturen att trampa i det. Faktum är dock att problemets omfattning är betydligt större och bredare än så. Till exempel innefattar problemen även att:

 • Parkens besökare trampar i hundbajset. Det är otrevligt för parkens besökare att behöva trampa i hundbajs när de rör sig i parken. Det är dock lätt att stävja detta problem åtminstone i hög utsträckning. Allt ni behöver göra är att placera ut en hundlatrin för park på lämpligt ställe i parken. Genom att göra detta uppmuntrar ni hundägare att plocka upp efter sina hundar.
 • Hundbajset kan förorena bäckar, floder och sjöar. Visste du att hundbajs innehåller fosfor och kväve? Så ligger det i alla fall till och dessa bägge ämnen kan bidra till att förorena vattendrag genom att tömma dessa på syre. Därmed får fiskar och andra vattenlevande djur svårt att överleva i sin naturliga miljö. Dessutom frodas gärna skadliga alger av hundbajset och växer sig till ett allt större problem.
 • Det innehåller skadliga parasiter, virus och bakterier. Även bakterier, virus och parasiter som orsakar sjukdomar hos oss människor finns i hundbajset. Till exempel kan det finnas salmonellabakterier och ringmask i bajset. Dessa är ett problem för såväl oss människor som för djurlivet i parken. Därför är det viktigt att försöka stävja nedskräpningen med hundbajs genom att montera en hundlatrin för park i parken och uppmana hundägarna att plocka upp.

En walk in closet är precis vad du behöver ha i ditt sovrum

Är du en av alla svenskar som har mängder av kläder hemma? Fortsätter du att hela tiden köpa nya klädesplagg som du sedan stoppar in i din redan fullproppade garderob? Har du svårt att hitta de plagg som du vill ha när du vill bära dem? Då bör du skaffa en walk in closet!

Spara tid samt slipp krånglet med klädhängare och galgar

Detta är lösningen på alla dina problem med förvaringen och hanteringen av kläder. Denna garderob som du kan gå in i bör ligga i direkt anslutning till ditt sovrum. Du kan ju föreställa dig själv hur du går rakt in i denna klädkammare för att hämta den klänning eller det par byxor som du vill bära. Detta utan att behöva krångla med klädhängare och galgar som håller på att gå sönder på grund av att de är överbelamrade.

Den tid som du faktiskt sparar på att ha en walk in closet gör att investeringen är väl värd sin kostnad. Men det finns såklart även många andra fördelar utöver en ren tidsbesparing. Läs vidare så kikar vi närmare på dessa!

3 anledningar att skaffa walk in closet i anslutning till sovrummet

De stora anledningarna till att använda en walk in closet som en lösning på dina klädproblem är att lösningen:

 • Är väldigt praktisk. Denna stora och öppna klädkammare kan förändra din vardag genom att låta dig organisera dina kläder på ett betydligt bättre sätt. Detta innebär att du slipper stressa lika mycket när du ska klä på dig på morgonen. Dessutom ger den en lyxig känsla och mer omfattande förvaringsmöjligheter.
 • Skyddar dina kläder. En garderob är som bekant ett väldigt begränsat utrymme där dina kläder är instängda tätt tillsammans. En mer rymlig klädkammare ger ett bättre luftflöde och förhindrar därmed att dina kläder drabbas av mögel eller andra problem. På så vis skyddar den dina kläder såväl som motverkar dålig lukt.
 • Kan vara kostnadseffektiv. Du kanske tror att denna lösning är väldigt dyr? Då blir du förmodligen förvånad när du inser att den ofta är billigare än många alternativa lösningar!

Städfirma i Göteborg – varför är vissa så populära?

När du letar efter en tjänst i närheten av dig är det vanligt att använda en karttjänst – du kan då direkt se var tjänsteföretag som sverigeco.se har sin bas och vad de har för recensioner. Du ser även annan matnyttig information, så som telefonnummer, adress och öppettider. En sökning på ”Städfirma Göteborg” ger ett stort antal träffar när vi gör en sökning på en populär karttjänst.

Många av de firmor som kommer i toppen får mycket goda omdömen av sina kunder. Främst är det följande som rosas:

 • Professionalitet
 • Flexibilitet
 • Noggrannhet

Syftet med texten är undersökande och inga företagsnamn kommer att nämnas.

Städfirma i Göteborg – allt som glimmar är inte guld

Fler än en städfirma i Göteborg har fått högsta möjliga betyg av användarna som lämnat omdömen på karttjänsten. Det gäller dock att vara vaksam på antalet omdömen som det samlade betyget baserar sig på. Jämför ett företag som har högsta möjliga betyg baserat på tre omdömen, med ett företag som har 4,6 av 5 i betyg baserat på 150 omdömen. Givetvis går det enklare att dra slutsatser av den senare firmans omdömen än den förra.

Detsamma gäller om det omvända förhållandet råder. Om du hittar en städfirma i Göteborg som du tycker verkar bra, men som kanske har låga betyg, bör du också titta på antalet omdömen. Är det bara ett par stycken som kommenterat, så är det kanske bättre att fråga firman direkt om referenser istället. Det är svårt att gardera sig helt och hållet dock – risken finns alltid att du inte blir nöjd med en tjänst du beställer.

Vad folk letar efter i en städfirma

Av recensionerna att döma tycks många värdera själva utförandet av städningen väldigt högt. Många av de firmor som har högt betyg får också omdömen som berättar uppskattande om exempelvis ”perfekta” eller ”fläckfria” resultat.

Primärt är det kanske kvaliteten och utförandet som värderas högst. Men utan ett trevligt bemötande och god service är det nog svårt att få sin kundbas att växa.

Anlitas för flera olika typer av städning

De mest omtyckta firmorna anlitas för flera olika typer av städhjälp.
En signatur skriver att han var så imponerad av städhjälpens arbete på hans jobb, att han bestämde sig för att börja anlita dem privat. Återigen visar det på hur ett gott utförande kan göra firmorna mer populära – och därmed växa.

Så får en mäklare betalt – vi förklarar hur det funkar

Om du befinner dig på marknaden och ska köpa eller sälja en bostad samarbetar du sannolikt med en mäklare. Denne hjälper dig genom processen och får betalt för sitt arbete genom en slags provision. Han eller hon tar ut ett arvode som baseras på en viss procent av köpeskillingen.

Exakt hur mycket pengar en fastighetsmäklare tjänar per år beror på flera olika faktorer. Några exempel på sådana är:

 • hur många fastighetsaffärer de mäklar
 • vilken provision de drar in
 • hur mycket av provisionen de får behålla av sin arbetsgivare.

Vad är ett normalt mäklararvode?

En mäklare får som sagt ett arvode i form av en andel av köpeskillingen. Procentuellt sett sträcker sig ett normalt mäklararvode från ungefär 1 % till runt 3 %. Arvodet är generellt sett lite lägre ju högre pris bostaden betingar. Beroende på hur stor den slutgiltiga köpeskillingen blir kan alltså arvodet sträcka sig från cirka 35 000 kr för en bostad värd 1 500 000 kr till ungefär 120 000 kr om bostaden är värd över 7 miljoner kr.

Enligt sajten mäklararvode.se är snittarvodet följande för olika typer av bostäder:

 • bostadsrätt: 52 659 kr
 • villa: 74 915 kr
 • radhus eller parhus: 77 015 kr.

Har mäklare en provisionsbaserad lön eller hur fungerar det?

Det finns ett fåtal mäklare som har en fast lön, men majoriteten av alla yrkesmän och -kvinnor inom denna yrkeskår har inte en fast månadslön. De kompenseras istället genom en provisionsbaserad lön som baseras på hur många försäljningar av bostäder de gör varje månad. Även den provision som de drar inte till mäklarfirman genom sina försäljningar påverkar förstås lönen. Ibland kan lönen också bestå av en fast del och en rörlig del – detta är en fråga som avgörs genom förhandling mellan arbetstagaren och arbetsgivaren.

De allra flesta fastighetsmäklare tjänar pengar genom det arvode som de genererar via sina bostadsförsäljningar. Arvodet fördelas sedan mellan mäklarfirman och den enskilde fastighetsmäklaren. Detta utifrån det avtal som de bägge parterna har med varandra. Därmed behöver du inte oroa dig för att din fastighetsmäklare ska ha en fast månadslön och därmed vara “mätt” – han eller hon kommer istället vara hungrig och försöka göra en bra affär!

Bygga bastu utomhus – Att tänka på

Bastu utomhus

Om du funderar på att bygga bastu utomhus, istället för inomhus, finns vissa lagar och regler att förhålla sig till. Dessutom finns alltid en säkerhetsaspekt.

Bastustuga – Kan räknas som attefallshus

Det är vanligt att bygga bastu utomhus i form av en bastustuga. Det kan vara en liten stuga, eller en rund liggandes tunna. Är det en fast byggnation, som därmed inte enkelt kan flyttas, klassas det som byggnad. Det är sedan storleken som avgör vilka regler som gäller.

Friggebod

På en tomt får ett fritt antal friggebodar ställas upp. Däremot får totala ytan av dessa inte uppgå till mer än 15 kvadratmeter. Måttet upp till nocken får inte heller vara mer än 3,0 meter. För att undvika ansökning om bygglov eller byggansökan kan därmed en mindre bastumodell väljas. Så länge som man håller sig inom kraven för friggebod krävs inte bygglov.

Om alternativet med friggebod väljs gäller däremot fortfarande regeln om att byggnaden inte får ställas mindre än 4,5 meter från tomtgränsen. Om så önskas behövs ett granneintyg som därmed godkänner detta. Även om grannen skulle flytta, och någon annan flyttar in, gäller tidigare granneintyg.

Attefallshus

Det bekvämaste är att bygga bastu utomhus i form av att attefallshus. Detta utifrån att ett attefallshus får vara större än en friggebod. Dess totala yta får vara 25 kvadratmeter vilket räcker gott och väl till både ombytesdel, dusch och bastu. Dessa får även inredas som permanentbostad – vilket inte friggebodar får göras.

I likhet med friggebodar får flera byggnader ställas upp. I detta fall är det alltså den totala ytan som maximalt får vara 25 kvadratmeter. Maxhöjden, upp till nocken, är 4 meter.

Om du väljer att bygga bastu utomhus som attefallshus kommer detta klassas som ”komplementbyggnad” vilket alltså skiljer sig mot om en permanentbostad byggs då det i detta fall kallas för ”komplementbostadshus”. Vissa skillnader finns därmed i byggnadsregler.

För ett attefallshus krävs bygganmälan innan arbetet påbörjas. Om arbetet påbörjas innan en godkänd bygganmälan kan kommunen kräva att byggnaden rivs. Detta alltså även om anmälan senare beviljas.

Bygga bastu utomhus – Behoven!

Innan du väljer att bygga bastu utomhus är alltså första steget att avgöra om det ska byggas en friggebod eller ett attefallshus. Detta utifrån att olika byggnadsregler gäller. Sedan finns en rad andra frågor att ta ställning till:

 • Ska du bygga själv eller anlita snickare?
 • Var ska bastun stå?
 • Ska den vara flyttbar?
 • El- eller vedeldat aggregat?
 • Hur stor behöver den vara?

Så kan du enkelt hitta hantverkare till ditt projekt

Ska du utföra en renovering därhemma? I sådana fall kan du behöva hjälp med att hitta hantverkare till projektet. Detta kan dock vara lättare sagt än gjort och du kan därmed behöva lite hjälp på traven.

För de flesta husägare är det nämligen inte själva renoveringsprojektet som är den stora mödan. Problemet är istället att få tag i rätt kompetens för att få jobbet utfört på ett bra sätt. Detta gäller oavsett om du har tänkt montera nya köksskåp, slå ner en vägg eller lägga ett nytt golv. Alla dessa uppgifter är i själva verket ganska enkla och rättframma jämfört med mödan att hitta hantverkare som kan hjälpa dig från start till mål.

Har du svårigheter att hitta rätt kompetens till ditt renoveringsprojekt? Läs då vidare så ska vi tipsa om hur du kan få tag på denna och förverkliga ditt projekt!

Hitta hantverkare snabbt och enkelt på följande sätt

Du har säkert hört skräckhistorier om hur hantverkare har rivit köket hos någon bekant till dig men aldrig återvänt för att göra klart jobbet? Historier som dessa är väldigt tråkiga då mardrömsprojekt som dessa ofta kostar betydligt mer i slutändan än det ursprungliga estimatet.

Även med skickliga yrkesmän kan en renovering av hemmet vara väldigt stressande och kostsam samt bjuda på obehagliga överraskningar. Kanske är golvbrädorna ruttna när de blottas i samband med att golvet ska läggas om. Eller så är elsladdarna i fastigheten dragna på ett farligt sätt. Det finns mycket som går fel och det är därför viktigt att hitta rätt kompetens för jobbet.

För att hitta hantverkare som verkligen kan yrket och kan göra ett riktigt bra jobb bör du:

 • Var medveten om, och tydlig med, vad du vill få gjort innan du tar in offerter.
 • Be vänner, släktingar och bekanta om tips på bra hantverksfirmor.
 • Ta in offerter från åtminstone en handfull företag.
 • Läs omdömen om de olika företag som lämnar offerter.
 • Ha realistiska förhoppningar om tidsåtgång, pris och andra faktorer.
 • Fråga vilka delar av projektet som kommer att läggas ut till underentreprenörer.
 • Skriv ett detaljerat avtal där det framgång precis vad som ska göras, till vilken kostnad och under vilken tidsperiod etc.